Augusti 2023 fasas lysrör T5 och T8 ut - vad innebär det för dig?

Vi på Exaktor gör det enkelt för dig att översätta din belysning från lysrör till LED. Och vill du veta mer om smart styrning med BTDA rörelsesensor som gör att du sparar ännu mer energi, så berättar vi det gärna för dig.

Ersättningstabell IP23

Industriarmaturen Tage är en lättinstallerad och kostnadseffektiv allmänbelysning för till exempel industri, lager och stormarknad. Tage tillverkas i Värnamo och finns i flera varianter med olika styrning och ljusspridning. Armaturen finns även som godkänd variant för idrottshallar – Tage Sport.

IP44 ersättningstabell

Allroundarmaturen Naiad G3 LED har en opal kupa med kontrollerad bländning och är lämplig som allmänbelysning i olika typer av miljöer, till exempel industri, lager och parkeringshus. Armaturen tillverkas i Värnamo och finns i flera varianter med bland annat olika styrning och effekt.

IP66 ersättningstabell

Kapslade armaturen MAMBAmini är lämplig för miljöer inomhus eller utomhus under skydd, exempelvis industri, verkstad, garage, kulvert eller källare. Armaturen tillverkas i Värnamo och finns i flera varianter med olika styrning och effekt.

Om utfasningen

På grund av förändringar i RoHS direktivet kommer lysrör (T5, T8), kompaktlysrör och cirkellysrör för allmänbelysning att fasas ut under 2023.

Följande utfasningsdatum gäller för de vanligast förekommande ljuskällorna:

  • Kompaktlysrör och T5 cirkel: 24 februari 2023
  • Lysrör T5 och T8: 24 augusti 2023

Vad händer efter dessa datum?

Efter detta datum får man inte sätta nya ljuskällor på EU marknaden, produkter som redan är installerade får fortsatt användas.